Standardit

Kaikki työvaatteemme on sertifioitu viranomaisvaatimusten mukaan.
Tältä sivulta voit tutustua tarkemmin, mitä mikäkin standardi tarkoittaa.

SFS-EN ISO 13688
VIITESTANDARDI SUOJAVAATTEIDEN YLEISILLE VAATIMUKSILLE

Suojavaatteiden yleiset vaatimukset on kirjattu kansainväliseen standardiin SFS-EN ISO 13688. Se korvaa aiemmin käytetyn eurooppalaisen standardin SFS-EN 340. 

Standardissa määritellään suojavaatetuksen ergonomiaa, haitattomuutta, kokomerkintää, vanhenemista, yhteensopivuutta ja merkintää koskevat vaatimukset sekä suojavaatetuksen mukana toimitettavien valmistajan antamien tietojen vaatimukset. Standardi on viitestandardi, johon viitataan tarpeen mukaan erityisstandardeissa.

Standardia ei ole tarkoitettu käytettäväksi yksin vaan ainoastaan yhdessä jonkun muun standardin kanssa, joka sisältää suojaavan tuotteen erityiset suojausvaatimukset. 

Kaikki sertifioidut suojavaatteemme täyttävät viitestandardin SFS-EN ISO 13688 asettamat yleiset vaatimukset, vaikka sitä ei tuotetiedoissa erikseen mainittaisikaan.                


EN ISO 20471
ERITTÄIN NÄKYVÄ VAATETUS


EN ISO 20471 mukaiset suojavaatteet on tarkoitettu käytettäväksi töissä, joissa näkyminen on turvallisuuden kannalta tärkeää.
Fluoresoiva materiaali antaa näkyvyyttä päivänvalossa ja hämärässä, heijastimet pimeässä valonlähteen valaisemana.
Vaatteet jaetaan näkyvyyden suhteen kolmeen luokkaan, joista luokka 3 on korkein. Vaatetusta yhdistelemällä saadaan suojausluokkaa suuremmaksi tai pienemmäksi.
Tuotteen piktogrammin sivussa olevan numero 3, 2 tai 1 kertoo suojausluokan. Katso suojavaatteesi sisäpuolisista merkeistä minkä standardin ja suojaustason vaate täyttää.

Fluoresoivan materiaalin ja heijastenauhan vähimmäispinta-alat eri luokissa: 
Fluoresoiva materiaali: luokka 3: 80m2, luokka 2: 0,50m2, luokka 1. 0,14m2 
Heijastava materiaali: luokka 3: 0,20m2, luokka 2: 0,13, luokka 1: 0,10m2


EN ISO 11611
SUOJAVAATETUS HITSAUKSEEN JA VASTAAVIIN TÖIHIN



Suojavaatetus hitsaukseen ja vastaaviin töihin, kuten laikkaleikkaus- ja polttoleikkaustöihin. EN ISO 11611 mukaisen hitsaajan suojavaatteen on tarkoitus suojata hitsauskipinöiltä eli pieniltä sulametalliroiskeilta, hitsauskaaren lämpösäteilyltä, lyhytaikaiselta liekkikosketukselta ja UV-säteilyltä. 

Hitsaajan suojavaatetuksia on luokitukseltaan kahdenlaisia. Luokan 1 vaatetus suojaa vähemmän kipinöiltä ja lämpösäteilyltä kuin luokan 2 vaate.
Käytettävä suojavaate ja sen suojausluokka on valittava hitsausmenetelmän mukaan. 

Luokka 1 : vaatetus on tarkoitettu manuaalisiin hitsausmenetelmiin, jossa syntyy vähän hitsauskipinöitä ja roiskeita. Luokitus soveltuu TIG-, MIG- ja MMA-hitsaukseen, juottamiseen, pistehitsaukseen ja kaasuhitsaustöihin. 
Luokka 2 : Soveltuu MMA-, MAG- ja MIG-hitsaukseen, plasmaleikkaukseen ja kovertamistyöhön. 

Materiaalin syttyvyystestiä kuvataan kirjain-numeroyhdistelmällä: A1 tai A2 tai A1+A2. Vaatteen merkinnässä olevalla kirjain-numeroyhdistelmillä tarkoitetaan seuraavaa: 
A1 =materiaalin syttyvyystesti on tehty pintaan kohdistuvalla liekillä 
A2 =materiaalin syttyvyystesti on tehty alareunaan kohdistuvalla liekillä.


EN ISO 11612
KUUMUDELTA JA TULELTA SUOJAAVA VAATETUS



EN ISO 11612 mukainen suojavaate suojaa käyttäjää lyhyeltä liekkikosketukselta ja kuumuutta vastaan.
Kuumuus voi olla konvektiolämpöä, lämpösäteilyä, sulaa materiaalia tai näiden yhdistelmiä.

Suojain luokkien kirjain- ja numeroyhdistelmien selittyvät seuraavasti:
A1 = Liekin leviäminen 
A2 = Liekin leviäminen kankaan reunasta 
B = Liekkikosketus eli suojaus konvektiokuumuudelta asteikolla 1-5, jossa 5 on paras 
= Lämpösäteily, asteikolla 1-5, jossa 5 on paras 
D = Sulat alumiiniroiskeet, asteikolla 1-3, jossa 3 on paras 
= Sulat rautaroiskeet, asteikolla 1-3, josta 3 on paras 
F = Kosketuskuumuus, asteikolla 1-3, jossa 3 on paras


EN ISO 14116
RAJOITETUSTI PALAVAT MATERIAALIT, MATERIAALIYHDISTELMÄT JA VAATETUS




EN 1149-5
SÄHKÖSTAATTISELTA LATAUKSELTA SUOJAAVA VAATETUS



EN 1149-5: 2008 mukainen suojavaate suojaa äkillisille sähköstaattisille purkauksille riskialttiissa ympäristössä. Soveltuu käytettäväksi työympäristöissä, joissa on sähköstaattista latausta, spontaania purkautumista tai räjähdysvaara. 
Standardin EN 1149-5:2008 testitavassa eritellään vaatimuksia sähköstaattisia ominaisuuksilla varustetun suojavaatetuksen materiaaleille ja suunnittelulle, jotta ne suojaisivat käyttäjää mahdollisimman hyvin. Materiaalien soveltuvuus tutkitaan kahdella menetelmällä: pintaresistiivisyyden mittausmenetelmällä ja varauksen purkautumisen mittausmenetelmällä.


IEC 61482-2
SUOJAUS VALOKAARELTA


IEC 61482-2 mukainen suojavaate jännitetyöhön, jossa valokaaret ovat mahdollisia. Esimerkiksi kun työskennellään suurjännitelaitteiden parissa tai huolletaan laitteita valokaarilta suojaamattomissa sähköjakelulaitoksissa tai sähkökeskuksissa. Vaate suojaa valokaaren termisiltä vaikutuksilta, se ei suojaa sähköiskuilta.

Materiaali ja vaatteet testataan ns. boxtestillä ja luokitellaan kahteen luokkaan: 
Luokka 1 = 4kA ( valokaaren energia 168kJ ) 
Luokka 2 = 7kA ( valokaaren energia 320kJ ) 
Jännite: 400V, kesto: 500ms, taajuus: 50 tai 60HZ


EN 342
KYLMÄNSUOJAVAATETUS



EN 342 kylmänsuojavaatetus suojaa käyttäjää kylmän haitoilta. Kylmällä tarkoitetaan olosuhteita, joissa pakkasen, kosteuden ja tuulen yhteisvaikutus on alle -5 celsiusastetta.
Standardin EN 342 mukainen kylmänsuojavaate on testattu ja luokiteltu lämpimyyden ja tuulenpitävyyden mukaan. Kylmänsuojavaatetus on luokiteltu sen lämmöneristävyyden mukaan. Suojavaatetus voi olla yksi- tai kaksiosainen tai yksittäinen vaatekappale. 
Piktogrammin sivussa olevat kohdat a, b, c ja d kertovat mitä testejä tuotteelle on tehty. A ja c ovat pakollisia testejä, b ja d valinnaisia. Katso suojavaatteesi sisäpuolisista merkeistä minkä standardin ja suojaustason vaate täyttää. 
a) Lämmöneristävyys, joka on mitattu liikkuvalla lämpönukella laboratorio-olosuhteissa. Liike stimuloi kevyen tai keskiraskaan työn vaikutusta lämmöneristyvyyteen.
            Testeissä on käytetty 2-kerroksista standardivaatetusta b. 
b) Lämmöneristävyys, joka on mitattu paikallaan seisovalta lämpönukella laboratorio-olosuhteissa. Testeissä on käytetty 2-kerroksista standardivaatetusta b. 
c) Ilmanläpäisevyys eli tuulenpitävyys. Kolme luokkaa, joista luokka 3 on tuulenpitävin. 
d) Vedenpitävyys. Kaksi luokkaa, joista luokka 2 on vedenpitävin. 


EN 343+A1
SATEELTA SUOJAAVA VAATETUS




Standardin EN 343 mukaiset asut suojaavat vesi- ja räntäsateelta, sumulta tai maan kosteudelta.
Asujen materiaaleista ja saumoista on testattu vedenläpäisy ja vesihöyrynläpäisyvastus. 
Piktogrammin sivussa oleva ylempi numero X ilmoittaa vedenpitävyyden ja alempi Y ilmoittaa vesihöyryn- läpäisyvastuksen eli hengittävyyden.
Vedenpitävyys (x) ja hengittävyys (y) jaetaan kumpikin luokkiin 1-3, joista 3 on paras. Katso suojavaatteesi sisäpuolisista merkeistä minkä standardin ja suojaustason vaate täyttää.


EN 13034 + A1
SUOJAVAATETUS NESTEMÄISIÄ KEMIKAALEJA VASTAAN




EN 13034 + A1 standardin kemikaalinsuojavaatetus suojaa rajoitetusti nestemäisiltä kemikaaleilta.
Tämän standardilla sertifioidut suojavaatteet on tarkoitettu töihin, joissa voidaan altistua vain matalatehoiselle suihkulle, nestemäiselle aerosolille tai pienille roiskeille ilman tarvetta täydelliseen molekyylitason nesteenläpäisysuojaan.
Standardi sisältää tyypin 6 kemikaalisuojapuvut ja tyypin PB 6 varusteet.

Tyypin 6 kemikaalinsuojapuvut ovat kokohaalareita tai kaksiosaisia pukuja ja tyypin PB 6 varusteet antavat osittaisen vartalon suojauksen.  PB = partial body protection, osittainen suoja.
Kemikaalisuojaus pitää uusia joka 5. pesukerta teollisessa pesulassa.
Vaatetus suojaa erikseen määritetyiltä kemikaaleilta: Rikkihappo, H2SO4, 30 %  , Natriumhydroksidi, NaOH, 10 %  , Orto-ksyleeni, laimentamaton  ja   1-butanoli, laimentamaton.


EN 943
SUOJAVAATETUS NESTEMÄISIÄ JA KAASUMAISIA KEMIKAALEJA VASTAAN,
MUKAAN LUKIEN NESTEMÄISEN AEROSOLIT JA KIINTEÄT PARTIKKELIT



Osa 1 : suojausvaatimukset ilmanvaihdolla varustetuille ja ilman ilmanvaihtoa oleville kaasutiiviille, tyypin 1 ja kaasua läpäiseville, tyypin 2 kemikaalinsuojapuvuille.
Osa 2 : suojausvaatimukset kaasutiiviille, tyypin 1 pelastus-joukkojen (ET) kemikaalinsuojapuvuille. 


EN 14605
SUOJAVAATTEET NESTEMÄISIÄ KEMIKAALEJA VASTAAN



Vaatimukset kemikaalinsuojavaatteille, joiden liitokset ovat nestetiiviit tyypin 3 tai roisketiiviit, tyypin 4, mukaan lukien vain osia vartalosta suojaavat tuotteet, tyypit PB 3 ja PB 4.


EN ISO 13982-1
SUOJAVAATETUS KIINTEITÄ HIUKKASIA VASTAAN



Vaatimukset kemikaalinsuojavaatteille koko kehon suojaukseen kiinteitä ilmassa kulkeutuvia hiukkasia vastaan, tyypin 5 vaatteet.



EN 1073-2
SUOJAVAATTEET RADIOAKTIIVISIA HIUKKASPÄÄSTÖJÄ VASTAAN





EN 14126
SUOJAVAATTEET TARTUNTAA LEVITTÄVIÄ AINEITA VASTAAN





EN 381
MOOTTORISAHAN KÄYTTÄJÄN VIILTOSUOJAIMET




EN 13758-2
AURINKO- JA UVA & UVB -SÄTEILYN SUOJA


Tuotteet, jotka ovat EN 13758-2 merkittyjä, suojaavat auringolta sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Auringolle altistuminen voi aiheuttaa iholle niin välitöntä kuin myöhemmin ilmenevää vahinkoa. UV-säteilyltä suojaavien tuotteiden käyttäminen vähentää vaarallista auringolle altistumista. 
 



To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.